De vakantieperiode is weer aangebroken. U wordt gelokt om pretparken, avonturenboerderijen, speelparadijzen en andere attracties te bezoeken. Vanaf het moment u het entreekaartje heeft gekocht bestaat er tussen u en de exploitant een overeenkomst. Van u wordt verwacht dat u de entreeprijs betaalt en dat u eventuele instructies naleeft. Van de exploitant wordt verwacht dat hij u een verblijf en gebruik zonder schade biedt. En wat nu als u schade oploopt? Moet u deze schade zelf dragen of zijn er mogelijkheden om deze te verhalen op de exploitant?

Het eerste obstakel dat u in uw zoektocht naar mogelijke aansprakelijkheid tegenkomt, is wellicht het bordje bij de ingang met een tekst als “betreden op eigen risico” of “bedrijf x is niet aansprakelijk voor schade”. Dergelijke waarschuwingen zijn op te vatten als exoneratie clausules en de vraag is of deze opgaan. In veel gevallen zal dit niet zo zijn omdat ze (vermoed worden) onredelijk bezwarend te zijn.

Voor speeltoestellen en attracties bestaan wettelijke regels. Hierin zijn veiligheidseisen beschreven. Deze gelden niet alleen voor gebruikers maar ook voor personen die er mee werken en ook voor omstanders. Veronderstel dat u in het publiek schade oploopt dan kunt u ook op deze regels beroep doen.

Behalve aansprakelijkheid gebaseerd op de contractuele verhouding is te onderzoeken of er wellicht sprake is van een wettelijke aansprakelijkheid (een onrechtmatige daad). Ook hierbij geldt dat de attracties technisch gezien veilig moeten zijn en er moet voldoende toezicht en begeleiding zijn. Eventuele instructies moeten duidelijk zijn.

In voorkomende gevallen is een risicoaansprakelijkheid te vestigen wanneer er aantoonbaar sprake is van een gebrekkige attractie.

Het is niet mijn bedoeling uw zomerplezier te bederven. Doet u voorzichtig en mocht zich een ongeluk voordoen, laat u dan niet afschrikken door clausules of algemene voorwaarden.

mr. Janke Colombijn

Janke Colombijn-Broersma

mr. Janke Colombijn-Broersma

Letselschade, Personen- en familierecht

Telefoonnummer

0183 631 033

Emailadres

colombijn@dhcadvocaten.nl