De nieuwe wet met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen zal waarschijnlijk per 1 januari 2017 in werking treden.

“Oude” wetgeving

Traditioneel geldt als mensen trouwen en geen akte huwelijkse voorwaarden door de notaris is opgemaakt een gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle vermogensbestanddelen en alle schulden die de echtgenoten hebben gemeenschappelijk worden met uitzondering van schenkingen en erfenissen onder uitsluitingsclausule verkregen.

“Nieuwe” wetgeving

Voor iedereen die huwt na invoering van de nieuwe wetgeving zonder een akte van huwelijkse voorwaarden te laten opstellen verandert dit.
Deze nieuwe wetgeving heeft voor– en nadelen. Een voordeel is dat het voorhuwelijkse vermogen en schulden privé blijven. Ook schenkingen en erfenissen blijven te allen tijden privé ongeacht of een uitsluitingsclausule van toepassing is.
Het vermogen en de schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, zijn gemeenschappelijk.
Er is dus sprake van een beperkte gemeenschap.

Het nadeel van de nieuwe wetgeving is dat bij het aangaan van het huwelijk schriftelijk vastgelegd dient te worden wie van de echtgenoten welk vermogen en schulden heeft. Vervolgens zullen de echtgenoten ook tijdens het huwelijk een gedegen administratie dienen te houden om eventuele problemen van de afwikkeling van de beperkte gemeenschap bij echtscheiding te voorkomen.

Mocht u meer informatie wensen dan kunt u contact opnemen met Marijke Bredius.

Marijke Bredius

mr. Marijke Bredius

Personen- en familierecht

Telefoonnummer

0183 631 033

Emailadres

bredius@dhcadvocaten.nl